De marktprijs voor elektriciteit in Nederland is vorig jaar met circa 20 procent gedaald. Dat komt mede door ontwikkelingen in Duitsland, waar meer goedkope kolencentrales actief zijn en wind- en zonne-energie fors wordt gesubsidieerd.
Dat maakte netbeheerder TenneT maandag bekend.
Lag de gemiddelde prijs voor een megawattuur elektriciteit in 2013 nog op 52 euro in Nederland, vorig jaar was dat 41 euro. Per kilowattuur ging het om 0,041 euro voor de kale stroomprijs. Het gaat hier namelijk om groothandelsprijzen, waarbij de invloed van belastingen op de consumentenprijs niet is meegenomen.
(klik voor uitvergroting)
Meer kolencentrales
Volgens TenneT zijn er verschillende redenen voor de prijsdaling. Onder meer lag de prijs voor gas in Nederland lager en zijn er drie nieuwe kolencentrales operationeel geworden, terwijl er moderne gasgestookte centrales uit productie werden genomen.
Gascentrales stoten relatief veel minder CO2 uit dan kolencentrales, maar kunnen op kosten minder goed concurreren. Dit komt mede door de verhoogde import van goedkope Amerikaanse kolen, als gevolg van de schaliesgasrevolutie in de VS.
Import Duitsland
Ook vond er grootschalige import plaats van goedkopere elektriciteit uit Noorwegen en Duitsland, die vooral mogelijk is gemaakt door de uitstekende verbindingen tussen Nederland en omringende landen, aldus TenneT. Ook in Duitsland winnen meer vervuilende, maar goedkope kolencentrales terrein ten koste van gascentrales.
Eerder berekende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de Nederlandse samenleving door die koppeling met omringende landen op jaarbasis circa 80 miljoen euro goedkoper uit is.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl